Bałtyk przy kawie
30.09.2023

Bałtyk przy Kawie – o kulturze picia kawy

Termin: 30 IX 2023, godz. 16.00

Wstęp: wolny

Miejsce wydarzenia: NCK - Ratusz Staromiejski, ul. Korzenna 33/35

Wydarzenie będzie transmitowane na żywo TUTAJ

 

Kawa, kawka, kawusia, wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki tego aromatycznego napoju. Inni celebrują jego picie popołudniami. Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie (zaraz po wodzie i herbacie) i drugi po ropie naftowej towar handlowy. Jest powodem do spotkań, tematem rozmów i elementem naszej kultury. Fika, kahvitauko, kafferep, kokekaffe to tylko kilka pojęć związanych ze zjawiskiem spożywania kawy w Europie. Co oznaczają? Który kraj przoduje w jej spożyciu i jaki jest najpopularniejszy sposób na jej parzenie? Dlaczego w Polsce dopiero odkrywamy potencjał tego napoju?

Na te i inne "kawowe" pytania poznamy odpowiedzi podczas spotkania Bałtyk przy Kawie – o kulturze picia kawy. Nasi eksperci opowiedzą o sposobach parzenia w różnych krajach i towarzyszących temu zwyczajach oraz o swoich doświadczeniach w poznawaniu tego napoju. Poznamy również związane z kawą anegdoty i posłuchamy, jakie znaczenie ma dla Skandynawów, Włochów czy Tatarów. I przyjrzymy się książce Agnieszki Wolskiej, pt. "Kawowe światy".

A gdy już narobimy Wam smaku, zaprosimy na pokaz parzenia kawy i wypełnimy Ratusz aromatem mielonych i parzonych ziaren.

Spotkanie z Maurizio Bonino (Włoch) i Susanną Izzetdinova (Tatarka krymska) i Pauliną Górszczak (Polka) poprowadzi Agnieszka Wolska (Polka) - historyczka kawy, dziennikarka historyczno-kawowa, sensoryk i miłośniczka espresso oraz dobrego dripa. Regularnie dba o kulturę picia kawy oraz dzieli się swoją wiedzą na wielu płaszczyznach nauki (IG: @agiwol, www.kaffeebyaga.de)

 

BIOGRAMY

Maurizio Bonino - Włoch, który mieszka w Polsce już 23 lata. Ukończył filologię angielską, gdzie napisał pracę dyplomową "O konieczności uczenia się kultury docelowego obcego języka w nauce obcych języków" oraz filologię włoską z pracą dyplomową "O zaginięciu dialektów we Włoszech". Uczył języka włoskiego Polaków, jak i obcokrajowców w szkołach językowych oraz na uczelniach w Gdańsku. Obecnie pracuje w korporacji i dodatkowo uczy języka włoskiego. Z pasją i zaangażowaniem promuje włoski Piemont - rodzinny region.

Susanna Izzetdinova - przyjechała z Krymu do Polski w 2014  roku. Z wykształcenia jest ekonomistką - menedżerką oraz pracownikiem socjalnym, animatorką  kultury. Członkini dwóch kadencji Rady Migrantów i Migrantek przy Prezydencie Miasta. Członkini Pomorskiego Zespołu do spraw Kobiet w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Pomorskiego. Właścicielka piekarni Azima Tatarskie Przysmaki (2019), restauracji Azima Tatarskie Przysmaki (2020) i kawiarni Azima Tatarskie Przysmaki (2022) (FB: https://www.facebook.com/AZIMATatarskiePrzysmaki/)

Paulina Górszczak - absolwentka Turystyki i Rekreacji oraz Skandynawistyki, wykładowczyni, autorka trzech przewodników, uzależniona od podróży na Północ, kawy oraz książek, w szczególności skandynawskich kryminałów. Od kiedy mieszkała w Finlandii rozpoczęła pisanie bloga Marchewkowa Skandynawia, gdzie publikuje recenzje książek, porady podróżnicze, a także relacje z wyjazdów do Skandynawii oraz Finlandii. (FB: https://www.facebook.com/marchewkowaskandynawia/, IG: https://www.instagram.com/marchewkowaskandynawia/)

 

O KSIĄŻCE:

Kawa to nie tylko napój, lecz także cały system powiązań. Biologia, chemia, fizyka, ekonomia to tylko niektóre dziedziny nauki związane z kawą. Jako historyk, pisząc artykuły o kawie, skupiłam się na jej historii, kulturze i wartościach społecznych. Książka składa się z 12 artykułów, które można czytać w dowolnej kolejności.  Dla osób chcących zagłębić się w jakiś temat podawałam źródła i odnośniki, a każdy temat jestem w stanie przełożyć w formie wykładu. Włożyłam w to wszystko sporo energii i miłości. Uczyłam się składu, obróbki, zleceń drukarskich i wielokrotnie sprawdzałam wygląd wydrukowanych zdjęć na różnych papierach. Długo to trwało… Jestem dumna z mojej pracy, bo dzięki różnym trudnościom nabrałam większego szacunku do tego podręcznika. Godziny spędzone w archiwach, długie rozmowy, dalekie podróże i mnóstwo nowych znajomości – kawa naprawdę łączy ludzi. Dziękuję, że mogę szerzyć i dbać o kulturę picia kawy, a Wam życzę przyjemnej lektury.

Agnieszka Wolska

 

 

 

Wydarzenie odbędzie się z udziałem fotografa i/lub ekipy filmowej, którzy zrealizują reportaż w celach dokumentacyjnych i promocyjnych. Uczestnictwo w wydarzeniach oznacza zgodę na wykorzystanie wizerunku do ww celów.